Provtest

Det här provtestet avser att ge dig en bild av hur du skulle prestera på Mensas övervakade intelligenstest.

Provtestet består av 24 uppgifter och tidsbegränsningen är satt till 10 minuter.

Börja med att studera exempeluppgifterna mycket noga. I varje uppgift ges 3 x 3 figurer där den sista figuren är borttagen. Din uppgift är att, utifrån de mönster som framträder i uppgiften, fastställa vilken figur som saknas. Dessa mönster återfinns både i horisontell och vertikal riktning.

Efter genomfört test får du veta din uppskattade IQ, samt var ditt resultat placerar dig i förhållande till generella befolkningen. Resultatet är representativt endast för personer över 18 år.

Notera att resultatet kan vara missvisande om testet utförs mer än en gång. Se därför till att du har möjlighet att prestera ditt yttersta innan du påbörjar testet

Till testet!

 

© Etienne Forsström

52 thoughts on “Provtest

 1. Pingback: Cirkel, triangel, streck och prick… | EvaEmma.se

 2. Pingback: Elmis » Det där med IQ

 3. Pingback: IQ- test | sarahmari

 4. Pingback: En underbar uppenbarelse | Anna

  1. Philip

   Är 11 och fick alla rätt (126 eller mer) Hur kan man söka till Mensa som minderårig?

   Svara
  1. Farliga Fredde

   Hehe, lyckades med 122 efter 2 mg xanor och ett par jazz sigaretter,
   Vi kanske räknas som dopade :)

   Svara
 5. Pingback: Elmis » Mensa

 6. Pingback: Hur mäts IQ? | i30dagar

 7. Pingback: IQ- test | SarahMari

 8. IamNemo

  Otroligt skoj att se era glada posts om er resultat :)). 126 eller mer… De som uppnår ett resultat på 126 IQ och skryter om tiden de hade kvar är helt enkelt efterblivna. 126 är verkligen ingenting, bara i Sverige är det ca 360.000 personer med 126 eller mer. Inte direkt något att skyta om.

  Svara
 9. Tomtegubben

  93!
  Har någon nervsjukdom som bl.a gjort mig dum i huvudet. Har mycket svårare med sånt här nu än 10 år sedan.
  Poängen är beviset för att jag verkligen är tappat dylika förmågor jämfört med tester för många år sedan.
  Läkarna har via elektroder mätt upp nervstörningar vilket ger kramper i t.ex. armar, men anser att min ”dimma” bara är inbillning. :-)

  Svara
  1. Tepåse

   det var tråkigt att höra :(
   men du får se det från den ljusa sidan, det var ju 93 och inte 43 ;)

   Svara
 10. Mimmi

  Jag fick samma resultat som de flesta i det här kommentarsfältet verkar ha fått – 126 eller mer, och jag kan tillägga att jag är under arton, men jag hade aldrig skrivit den här kommentaren om det inte var något annat jag ville ha sagt. Jag ser nämligen inte meningen i varför alla måste komma hit och skryta om att de fick det högsta möjliga. För de som inte fick det resultatet, kan det vara tråkigt att se hur alla andra fick ett högre resultat. Det här är bara en uppskattning över ens faktiska IQ, och man kan ha både lägre och högre än vad det här testet säger. För att veta säkert måste man göra alla deltesten, och det här är bara ett utav dem. Vissa har lättare för just det här testet, men svårare för andra och för andra är det vice versa..
  Precis som IamNemo sa så finns det 360.000 människor här i Sverige med en IQ på över 126. Det gör inte dem mer värda än andra, och definitivt inte om de kommer hit för att skryta om hur intelligenta de är. Det är jättekul om ni är stolta över er IQ, men prata då hellre med någon närstående om det :)

  Svara
 11. aydin altun

  Hej,

  jag har sedan tidigare gjort test A hos er, men har nu flyttat till Västerås och skulle vilja göra test B. Vad är möjligheten att kunna göra ett test i Västerås?

  mvh
  Aydin Altun
  070-550 88 90

  Svara
  1. Emil Hemdal

   Jag tror inte att vi har ett test A och B nu. Det är bara ett 20minuters test. Kontakta Stefan Alfresson på testreg@mensa.se och kolla av om det finns kommande tester framåt sommaren. Annars får du testa någon annanstans.

   Svara
 12. Anna

  Hur är det möjligt att jag fick 116 på detta test, har fått mycket högre på ett annat IQ test (135) administrerat av psykolog?

  Svara
  1. Tepåse

   det finns olika skalor.. 116 på en skala skulle kunna motsvara 140 på en annan..
   jag kan det inte i huvet, men googla lite :)

   Svara
 13. ajdin

  Jag fick 127 eller mer på testet, vilket jag blev ganska nöjd med, och jag ska nog försöka klara mensa provet när jag blir 18 (om ett år)

  Svara
 14. E

  Hej!
  Jag undrar hur svårt det här testet var jämfört med de ”riktiga testet”? Jag hade för mig att det ska vara svårt att komma med i Mensa men det här testet var ju jättelätt o det känns som alla borde klara det här testet.

  Svara
  1. Tepåse

   det riktiga var svårare ja, mest för man inte hade lika lång tid på sig att tänka som på detta provtestet

   Svara
 15. Niklas

  Hej jag skulle vilja göra det riktiga testet, jag skulle vilja göra det riktiga testet.
  Och jag undrar också om det är mer än plus och minus i det riktiga testet. Ni kanske inte kan säga det.
  Jag gillar mer mönstertydning om det är ett ord

  Svara
 16. Pingback: Mensas IQ-test | Olika Åsikter

 17. Cytisus

  Är mensamedlemmar så som här bland de som skrivit kommentarerna är det ju helt löjligt. Ett gäng statusfixerade IQ-freaks. De flesta verkar glömma att EQ är något man ofta kommer längre med. Tänker inte skriva mitt resultat. Ha de gött!

  Svara
  1. IT-Ansvarig Emil Hemdal

   Hej,

   Nej det är det inte. Några svar kan vara från Mensa medlemmar men de flesta är utomstående.

   /Emil

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>