Mensapriset
Varje år utser föreningen Mensa Sverige en vinnare av Mensapriset, vars gärning identifierar och främjar mänsklig intelligens.
Vinnare Mensapriset 2024
UR-redaktionen tilldelas Mensapriset 2024
Årets Mensapris går till UR-redaktionen för deras framstående arbete med dokumentärserien ”Från SFI till arbete”, en produktion som visar hur språklig och kulturell integration hjälper människor att etablera sig på arbetsmarknaden i Sverige.
Mensapriset är en utmärkelse som årligen delas ut för att erkänna och uppmuntra de personer och organisationer som bidrar till att främja mänsklig intelligens.
I utbildningsserien “Från SFI till arbete” får vi ta del av fyra individers berättelser om deras väg från utbildning i svenska språket till att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Genom sitt pedagogiska upplägg manar serien till hopp och motivation, samt erbjuder konkreta verktyg för pedagoger och andra som arbetar med utveckling och integration genom ett kompletterande pedagogiskt material.
Juryn för Mensapriset presenterar följande motivering:
”För arbetet med att konkret tillgängliggöra kunskap om språklig samt kulturell integration och gemenskap, tilldelas UR-redaktionen Mensapriset 2024 för produktionen ’Från SFI till arbete’. Utbildningsserien inger hopp och motivation, med syfte att få människor att åter verka och fortsätta utvecklas på rätt nivå i nya sammanhang. Genom att belysa människors av olika anledningar förborgade resurser, bidrar programmet till att främja och frigöra mänsklig kapacitet och intelligens.”
“Det är så oerhört roligt att serien har uppmärksammats av Mensa. Det var ett oväntat pris men desto roligare. Vi är så glada och stolta och tar med glädje emot priset och hoppas att serien når ännu fler tittare”, säger Camilla Johansson, projektledare hos UR.
“Det är med stor stolthet vi tilldelar UR-redaktionen detta pris. Deras arbete exemplifierar den typ av initiativ som Mensa gärna lyfter och uppmuntrar – de som lyfter mänsklig kapacitet och bygger broar till bättre förståelse”, säger Vendela Normark Granetoft, ordförande för Mensa Sverige.
Mensapriset delades ut på torsdagskvällen under invigningen av Mensa Sveriges årsträff i Örebro, där nära 700 personer samlats under Kristi himmelfärdshelgen. Priset mottogs av representanter från UR-redaktionen.
Vinnare Mensapriset 2023
Mensapriset 2023 går till uppfinnaren och forskaren Fredrik Löfgren!
Med ett gediget arbete inom området AI och ett stort engagemang för att stötta barn och unga att utvecklas, tilldelas Fredrik Löfgren Mensapriset 2023.
Mensapriset ska syfta till att uppmärksamma och lyfta personer eller organisationer som främjar mänsklig intelligens.
Fredriks arbete inom Fork Academy sker i samarbete med Linköpings kommun. Det innehåller aktiviteter och workshops för barn som är understimulerade i skolan, som riskerar bore-out och utanförskap. Fork Academy är en förebild för andra kommuner att ta efter.
Han har även varit med och anordnat mattekollo i kommunen under flera år. Kollot når barn och unga i behov av mer stimulans, och är ännu ett exempel på Fredriks engagemang.
2014 vann Fredrik Löfgren Genikampen och den självkörande bil han konstruerat kördes för första gången på allmän väg. Han har även vunnit flera stipendier och tagit medalj vid tävlingar som VM och OS inom robotik. Han mottog Anders Walls stipendium som årets unga forskare 2017 och året efter vann han kultur- och fritidsförvaltningens Sven-Lyra priset med motiveringen ”I likhet med Leonardo Da Vinci kombinerar han till synes obesvärat teknisk briljans med konstnärlig sensibilitet”.
“Fredrik Löfgren har på ett lekfullt och självklart sätt introducerat avancerad AI och robotteknik till den breda publiken – ett enastående arbete vi är stolta över att få uppmärksamma”, säger Vendela Normark Granetoft, ordförande Mensa Sverige. “Hans fantastiska engagemang i begåvade unga kommer att ge tydliga avtryck i den kommande samhällsutvecklingen”, fortsätter Vendela Normark Granetoft.
“Under min skolgång lärde jag mig att ifrågasätta och utmana det traditionella undervisningssystemet, och detta väckte min passion för att skapa nya saker – från att bygga förarlösa bilar och robotar, till att starta klubbar och programmeringsgrupper. Mensapriset 2023 är en hyllning till den rastlösa sökanden och innovatören inom mig, och jag känner mig otroligt hedrad.”, säger Fredrik Löfgren. “Jag har alltid haft svårt att hitta personer som kunde hänga med i mitt tempo, både professionellt och personligen. Detta Mensapris är en bekräftelse på att det är okej att vara annorlunda och att man kan nå höjder genom att följa sin egen stig.”, avslutar Fredrik.
Mensapriset delades ut i samband med festmiddagen på Mensas årsträff i Malmö som i år gästades av nära 700 personer.
Kontakt för intervju eller mer material från Mensa Sverige
För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Karin W Tikkanen, talesperson Mensa Sverige
talesperson@mensa.se
Vinnare Mensapriset 2022
Succéduon överraskas med Mensapriset
Årets Mensapris går till humorduon Anders Johansson och Måns Nilsson, som under 20 års tid lyft kunskap på ett lätt, förståeligt och underhållande sätt. 2022 är första året som Mensapriset tilldelas i humorns tecken.
“Det var en total överraskning, trodde först det handlade om att vara konferencier på prisutdelningen, men när det väl sjönk in är det väldigt hedrande att vara med i skaran av mensapristagare.” säger Måns.
Mensapriset delas ut årligen till en person eller organisation vars gärning stämmer överens med Mensas syfte: ”Att identifiera och främja mänsklig intelligens så att denna kan komma mänskligheten till godo.” Mensapriset har delats ut sedan 2013 och vinnaren utses av en jury bestående av medlemmar från Mensa Sverige. Mottagaren av mensapriset får däremot inte vara medlem.
Juryns motivering för att ge 2022 års Mensapris till Anders och Måns lyder: “Med sitt retoriskt enkla sätt når Anders och Måns ut med kunskap till en bred publik och bidrar med samhällsnyttig information. Oavsett mottagarens egna förutsättningar och erfarenheter ges alla en möjlighet att förstå saker som ibland kan upplevas något komplexa. Anders och Måns nyfikenhet och vetgirighet smittar, så det blir roligt att lära och att utveckla sitt tänkande.”
Duon har arbetat med infotainment sedan slutet av 90-talet. ”Med våra poddar och program kan vi mata de redan nyfikna, och väcka intresse hos de som inte vanligtvis är det.” säger Anders.
Anders & Måns har en bred följarskara och har på sitt sätt stått fast i att kunskap är både roligt och coolt. ”Fågelskådare har alltid roligt.” säger Anders som menar att nyfikenheten i vardagliga ting, som att se en fågel från fågelskådarens ögon, ger en större glädje i vardagen.
Det är även det Mensapriset vill framhålla; ”Nyfikenhet är något som många av våra medlemmar har gemensamt. Att genom humor nå ut med det till en så pass bred publik som Anders och Måns gör och gjort, är något som vi i Mensa gärna lyfter och uppmuntrar.” säger Vendela Normark Granetoft, Ordförande för Mensa Sverige.
Efter flera år av kunskapslyft och att väcka nyfikenhet hos svenskarna fortsätter paret med spänning och inåt blickar. Måns fortsätter skriva pusseldeckarserien som utspelar sig på Österlen och Anders ska snart ut på turné med sin egna show ”Alla känner Ankan”. Men att fortsätta väcka nyfikenhet är och kommer att vara centralt även framöver.
Mensapriset delades ut i Sundsvall under Mensas årsmöte den 28 Maj 2022.
Vinnare Mensapriset 2021
Årets mensapristagare vill få oss att se istället för att räkna
Ulla Öberg tilldelas Mensapriset 2021 för sitt arbete med att motivera barn att lära sig matematik. Hennes bok ”Sluta räkna, börja se!” har fått matematiklärare runt om landet ta till en ny didaktik.
Metoden handlar om att utveckla elevers taluppfattning. Undervisningen i skolorna behandlar oftast de mest elementära grunderna och elever har olika kunskapsnivåer när dom börjar skolan. Med metoden ”sluta räkna, börja se” ges elever, oavsett kunskapsnivå, samma förutsättningar att förstå matematik.
”Min undervisning startar alltid med en story som alla elever kan känna igen sig i och som anknyter till det tydliga mål jag har för lektionen. Eleverna måste vara ’där’ för att kunna delta i den diskussion som följer efter mina ’tror du’- frågor som avslöjar elevernas förföreställningar, deras hypoteser och deras tidigare kunskaper. Detta ger särskilt de elever med särskild begåvning möjlighet och utrymme att få arbeta utifrån sin ofta mycket högre nivå,” säger Ulla Öberg.
Ulla har under mer än 40 år undervisat och inspirerat nya lärare att tänka om när det gäller hur de ser på traditionell inlärning av matematik. Hennes metod har använts under en längre tid, men börjar nu bli mer och mer använd inom skolan. 2019 startade hon bloggen ”Om matematik”, och har sedan dess inspirerat lärare, barn och föräldrar att se på matematik på ett nytt sätt. Hon har idag över 6 500 följare på Facebook-gruppen ”om-matematik, sluta räkna, börja se!” vilket visar att metoden verkligen är något som efterfrågas.
”Med sitt unika sätt att undervisa i matematik, där själva räknandet lyser med sin frånvaro, har Ulla Öberg skapat en nyckel som passar elever på alla nivåer, från de som tar sina första steg in i matematikens magiska värld, till de elever med särskild begåvning som behöver kreativa utmaningar. Det är inte alltid lätt att räkna, men alltid roligt att upptäcka samband, se sammanhang och att hitta egna lösningar. Ulla Öberg har revolutionerat matematiken, där varje elev uppfinner den på nytt.” lyder motiveringen för årets mensapris.
Det framträdande med Ullas metod är att det passar fler elever, inte bara de som har särskild begåvning, som ofta behöver mer utmaningar, utan även elever som har svårt att knäcka mattekoden.
”Vi är glada över att få dela ut årets Mensapris till Ulla för hennes arbete med att inspirera barn och lära ut matematik på ett sätt som bygger på förståelse, oavsett kunskapsnivå. Läsförståelse är sedan länge ett etablerat begrepp, Ulla skapar pedagogik byggd på matematikförståelse, och det är ett oerhört viktigt skifte i undervisningen. Detta ger barnen en bra grund samt lyfter kunskap och förståelse om tankediversiteter, och hur olika våra hjärnor fungerar,” säger Vendela Normark Granetoft, ordförande för Mensa Sverige.
Om Ulla Öberg
Ulla Öberg är universitetsadjunkt i matematikdidaktik och bosatt i Malmö. Ulla har lång erfarenhet av att undervisa i matematik i hela grundskolan, av lärar- och speciallärarutbildning och fortbildning av lärare. Ulla har arbetat med särbegåvade elever samt som speciallärare för elever med särskilda behov.
Vinnare Mensapriset 2020
Årets pris går till författaren och föreläsaren Anna Tebelius Bodin, som lär ut om hjärnan och psykologin bakom hur vi lär, motiveras och upprätthåller psykisk hälsa.
– Att få Mensapriset betyder väldigt mycket och jag känner mig väldigt ärad. Det ger ett erkännande om att jag har lyckats nå ut med min mission – att göra världen bättre genom att hjälpa människor att förstå sina hjärnor bättre, säger Anna Tebelius Bodin.
Anna Tebelius Bodin har en dubbel masterutbildning, dels inom kognition vid Lunds universitet, dels inom Mind, Brain, Education vid Harvard University. Hon intresserade sig redan i tidig ålder för hjärnan och hur hon kunde lära sig bättre, eftersom hon i grundskolan kämpade med sina egna betyg.
– Vi har haft likadana hjärnor i 40 000 år, vilket är en kort tid vad gäller evolution, våra hjärnor är således inte anpassade för den tillvaro med överflöd av information, kontakter och socker som vi lever i idag. Men vad vi gör under vår livstid har en enorm betydelse för vår individuella hjärna, i varje varken sekund kan du förändra din hjärna genom ditt tänkande, säger Anna.
Efter studierna på Harvard, 2004, startade hon sitt företag Hjärna Utbildning för att få andra att förstå sig själva och sin hjärna bättre. Samtidigt började hon jobba som specialpedagog och undervisade parallellt med att föreläsa. Snart insåg hon att det behövdes utbildningsmaterial om hjärnan och lärandet och skrev således egna böcker. Från 2012 föreläser hon via sitt företag på heltid för skolor, myndigheter, kommuner och näringsliv.
Anna har även utsetts till en av Sveriges 100 mest populära föreläsare enligt Eventeffect 2019. Hon utnyttjar samma pedagogik på föreläsningarna som hon själv predikar. Bland annat kan hon hålla digitala heldagar på 8-9 timmar utan att deltagarna tröttnar. Det gyllene knepet enligt henne är att aldrig ha färdigproducerade presentationer utan skapa dem i realtid. Samt att jobba interaktivt med övningar och aktiviteter med obligatoriskt deltagande. Deltagarna får även upprepa det Anna lär ut i grupper för att se hur mycket de har tagit in och lärt sig. På så sätt blir det både emotionellt och interaktivt lärande av en annars ganska komplex teori.
Annas bästa tips för att träna sin hjärna till att lära och må bättre:
Gör en sak i taget. Genom att multitaska blir resultatet ofta sämre och vi minns mindre. Det kan ge oss dopamin snabbt då vi känner att vi får mycket gjort, men genom att göra en sak i taget tar det kortare tid.
För att njuta mer av det du gör, ägna det all din uppmärksamhet. Om du ser din favoritserie på Netflix, ge den all uppmärksamhet och lägg bort mobilen. Vill du äta något onyttigt, se till att njuta av det och var i stunden. Tipset fungerar även i relationer, ge varandra full uppmärksamhet när ni samtalar.
Gör saker som du mår bra av när du tänker tillbaka på att du gjorde dem. Om du bara gör det som känns bra för stunden ger det baksmällor. Minnet av något bra du har gjort är något du kan leva med i resten av ditt liv, det ger större tillfredsställelse under en längre tid.
Motiveringen för årets Mensapriset lyder:
“Anna Tebelius Bodin är med sina djupa kunskaper om hur hjärnan fungerar, sin stora pedagogiska förmåga och med sitt smittande engagemang en viktig del av vår förståelse för hur vi människor fungerar. Vi kan tack vare henne både studera, kommunicera och motivera oss bättre. Detta skapar större självtillit, högre livskvalitet och en större förståelse för andra människor, egenskaper som i denna tid är viktigare än någonsin.”
Vinnare Mensapriset 2019
År 2019 går priset till Dr. Mouna Esmaelizadeh.
Mensapriset delas årligen ut av Mensa Sverige för att lyfta fram en idé, gärning eller handling som har främjat mänsklig intelligens. I år går priset till Dr. Mouna Esmaeilzadeh som är läkare och hjärnforskare. Hon är även en känd tv-profil från bland annat Nyhetsmorgon, samt en av de mest uppskattade sommarpratarna i P1 under 2018. Motiveringen för årets Mensapris lyder:
”Med sin obotliga optimism, tydliga pedagogik och smittande livsglädje lyckas Mouna Esmaeilzadeh övertyga oss om att framtiden är ljusare än vi tror. Hon är också ett föredöme för alla som vill kunna njuta av att använda sin hjärna fullt ut; Mouna verkar helt enkelt ha roligt när hon tänker. Mouna pratar om framtidens mirakler, och det är vi människor, som med vår egen begåvning lyckas skapa sådant som gör dessa mirakler möjliga.”
– Vi lever i en bättre värld än någonsin tidigare i världshistorien. De senaste 200 åren har vi minskat fattigdom från 94 till under 10 procent, vi har mer än dubblat hur länge vi lever och vi har minskat cancerdödlighet med ca 25 % under de senaste 25 åren. Allt detta är tack vare den unika egenskap som vi människor besitter, nämligen vår intelligens. Därför är det otroligt hedrande att få Mensapriset, säger Mouna Esmaeilzadeh.
Dr. Mouna föddes i Iran år 1980 och flydde till Sverige vid tre års ålder. Mouna har en läkarexamen från Karolinska Institutet samt en doktorsgrad inom neurovetenskap. Hon är en av de mest inflytelserika profilerna inom MedTech i Sverige. Utöver sina medicinska studier har hon studerat upp till en magister i filosofi. Under 2009 grundande Dr. Mouna en internationellt erkänd klinik som arbetade med ett banbrytande och unikt koncept där den senaste vetenskapen och teknologin användes för att förebygga sjukdomar såsom cancer och kardiovaskulära sjukdomar. Hon anses vara en av pionjärerna inom området förebyggande och individuellt anpassad medicin.
– Den tekniska utvecklingen går i raketfart. Vi har åstadkommit fantastiska saker inom exempelvis den medicinska utvecklingen under de senaste 20 åren. Men det är ingenting jämfört med de kommande 20 åren. Se vad vi lyckats göra inom mobiltelefoni de senaste 20 åren. En liknande revolution kommer vi att se inom hälsa under de kommande åren. Och det kommer att kasta omkull allt från sjukdomar till sociala normer, säger Mouna.
Hon var den första läkaren som integrerade genetiska analyser som en del av avancerade hälsokontroller på sina patienter som var allt från företagsledare till kungligheter och världsberömda artister. Sedan hon sålde kliniken 2009, ägnar Dr. Mouna all sin tid till att sprida och demokratisera kunskap och att göra vetenskap sexig.
– Vi lever i en tid av mirakler. Mirakler baserade på vetenskap. Redan idag kan vi få blinda att se och förlamade att gå. Med hjälp av den teknologiska utveckling som vår fantastiska hjärna har skapat, går vi nu mot en framtid där vi har möjligheten att skapa en bra värld för alla – en värld utan fattigdom och sjukdomar, säger Mouna.
Vinnare av Mensapriset 2018
Årets Mensapris går till Anders Hansen, psykiatriker och författare av böckerna ”Hälsa på recept”, ”Hjärnstark”, samt ”Fördel ADHD”. Anders är född 1974 och fascinerades redan i tidig ålder av hjärnan och utbildade sig därför till läkare och psykiatriker.
– Jag kommer aldrig sluta fascineras av känslorna och allt som sitter i hjärnan, det är som en svart låda där hela själen och människans väsen finns. Jag valde att inrikta mig på psykiatrin då den dessutom har en filosofisk och existentiell dimension, säger Anders Hansen.
Anders har skrivit över tvåtusen artiklar om medicinsk forskning och bioteknik för bland annat British Medical Journal, Läkartidningen och Dagens Industri, samt hållit ett TED-talk med temat ”Why the brain is built for movement”. Han har varit medicinsk expert i TV4s Vardagspuls, Malou efter 10 och även medverkat i Nobelstudion och Vetenskapens Värld. Han såg under en tid att det började dyka upp allt fler studier om fysisk aktivitet och att det gav minskad risk för en lång rad sjukdomar och påverkade användning av våra gener, åldrande och hjärnan.
– Hade det varit ett piller som kunde åstadkomma detta hade det blivit liv om det, men nu bagatelliserades det som idrott. Därför började jag och professorn Carl Johan Sundberg 2013 att skriva en bok om det ”Hälsa på recept”. Många motiverades av den, och då blev det naturligt att fortsätta utveckla det i ”Hjärnstark” som behandlar den evolutionära förklaringen till hur vår hjärna fungerar och reagerar positivt på fysisk aktivitet, säger Anders.
Boken ”Hjärnstark” har sålts till 15 länder och i 190 000 exemplar i Sverige. Själv rör Anders på sig med måtta genom att spela tennis och fotboll någon gång i veckan.
– Det har inte med prestation och långlopp att göra, man får de positiva effekterna i hjärnan även av blygsamma insatser. Jag ville med boken nå de som inte gjorde någonting så att de skulle vilja börja göra lite. Det handlar inte om någon hälsohysteri, säger Anders Hansen.
I början på 2019 planeras även den fjärde boken att släppas och handlar om digitaliseringen och vad vi vet om den idag, att hjärnan befinner sig på outforskat vatten. Hansen tilldelades 2017 Hälsopriset som årets författare. Den 12 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Linköping.
– Det är en stor ära att få priset. Jag tror att många i Mensa förstår komplexiteten i frågorna och att det inte alltid är svart eller vitt. Att de uppskattar mitt arbete känns extra kul. Jag försöker att göra komplexa saker lättförståeliga, likt Einsteins citat: Så enkelt som möjligt – men inte enklare, säger Anders.
Motiveringen till Mensapriset löd ”Anders Hansen har som ingen annan lyckats motivera miljontals människor världen över att börja röra på sig mer. En starkt bidragande orsak till denna önskan att följa Anders Hansens råd är hans budskap att träning även får hjärnan att lösgöra sin inneboende intelligens. När detta extra skarpsinne får komma fram rimmar det mycket väl med Mensas viktigaste syfte: Att lokalisera och främja intelligens, så den kommer människor tillgodo.”
Pressmeddelande för nedladdning: Anders Hansen får årets Mensapris.pdf
Vinnare av Mensapriset 2017
Årets Mensapris går till ekonomiprofessorn Micael Dahlen med motiveringen: “Micael Dahlen kan som ingen annan visa på, locka fram och skapa nya tankar, stora som små. Med professorns exakthet och konstnärens vilda glädje får han sina ord och gärningar att tränga in i både hjärta och hjärna.”
– Jag har så många olika bollar och tankar i mitt huvud som kan bli till spännande möten. Men jag växte upp i en tid när det endast fanns ett rätt i skolan. Det gjorde att jag kunde bli sittande i ett eget klassrum för att inte störa de andra. Så jag försökte under många år få bukt med det. Det var inte förrän jag förlikade mig med detta som jag kunde nå ett framgångsfullt koncept, säger Micael Dahlen.
Micael Dahlen är född 1973 och är ekonom, författare och professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Det är dock inte ett intresse för pengar som gör att han forskar och utbildar i affärs- och värdeskapande med utgångspunkt i konsumentbeteende, utan hans nyfikenhet på människor. Han har publicerat vetenskapliga artiklar om kreativitet, innovationer, varumärken, media och socialpsykologi, samt skrivit ett antal böcker, varav ”Kaosologi”, ”Monster” och ”Nextopia” är de mest kända. Han har vunnit ett flertal utmärkelser, bland annat Ranked Top Speaker No 1. Sweden, Emerald Literati Network Award for Excellence, Handelshögskolans forskningspris, Årets supertalang inom akademien (VA), nominerad till business professor of the year av The Economist m.fl. Den 27 maj mottog han även årets Mensapris på Mensas årsmöte i Eskilstuna.
– Att få det här priset betyder jättemycket för mig och gör mig barnsligt uppspelt. Det är första gången jag får ett pris som jag tror direkt har att göra med studsbollen av alla tankar och idéer i mitt huvud. Tidigare pris som jag har mottagit har mer känts som att jag har fått trots detta. Jag känner att jag delar priset med den lilla kille som jag var för länge sedan, säger Micael Dahlen.
Micael föreläser till största del internationellt och för flertalet branscher inom näringslivet, ideella organisationer, politiker och skolor. Hans bästa råd för att lyckas med affärer precis som med politik eller allt annat i livet är att inte bara skapa pengar utan värde. Att inte alltid separera sådant som har att göra med yrke och ekonomi och privatliv och välmående.
– Jag har fått en tydligare och mer omhuldande bild av vad Mensa gör nu när jag träffat flera människor från föreningen. Det handlar mindre om att sätta diagnos eller ett iq-värde för sakens skull, utan istället få ett grepp om saker som flera brottas med, att hitta ett sätt att göra av sina möjligheter, säger Micael Dahlen.
Vinnare av Mensapriset 2016
Årets Mensapris går till hjärnforskaren Katarina Gospic med motiveringen ”I både forskning och författarskap visar Katarina Gospic med självklar lekfullhet, stort allvar och djupt engagemang, hur vi alla kan utnyttja vår intelligens på bästa sätt i alla livets lägen.”
– Redan när jag var 4 år var jag väldigt intresserad av kroppen och hjärnan och blev samtidigt medveten om mina tankar. Jag ville lära mig mer om det, säger Katarina Gospic.
Katarina är 32 år och bor i Stockholm med sin stora familj. Hon är utbildad läkare med fil. mag. i fysiologi och medicine doktor vid Karolinska Institutet. 2011 disputerade hon inom kognitiv neurovetenskap med en avhandling om neuroekonomi, hur vi reglerar våra känslor och vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut. Katarina har även författat ett antal populärvetenskapliga böcker och föreläst för olika företag i ämnet. 2013 var hon en av sommarvärdarna i Sommar i P1 och i SVTs Sommarpratarna.
– Det är jättekul att få Mensapriset. Det visar på något sätt att jag har lyckats med mitt mål att sprida kunskap om hjärnan till alla. Hjärnforskning är klurigt och därför viktigt att kommunicera på ett sätt så att så många som möjligt förstår vad det handlar om, säger Katarina Gospic.
Kontakt för intervju eller mer material från Mensa Sverige
För mer information eller intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Karin W Tikkanen, talesperson Mensa Sverige
talesperson@mensa.se