Mensas IQ-test – Frågor, svar och information

Övervakat intelligenstest

Se aktuella testtillfällen i vårt kalendarium

Mensa håller regelbundna tester på följande orter: Borås, Falun, Gislaved, Gällivare, Gävle, Göteborg, Hässleholm, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kiruna, Kristinehamn, Lund, Luleå, Malmö, Mora, Norrköping, Nässjö, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Visby, Västerås, Växjö, Örebro och Örnsköldsvik.

Hittar du inte ett testtillfälle på nära ort? Vi har viss möjlighet till flexibilitet gällande datum och ort – kontakta testsamordnare.

Har du varit medlem tidigare, eller har ett gammalt testresultat som berättigar till medlemskap men som du inte utnyttjat än, så behövs inget nytt test – hör istället av dig till Mensa Sveriges support så löser vi det!

Om testet
Fotolegitimation måste uppvisas vid testtillfället.
Du måste vara minst 18 år för att få skriva test genom Mensa Sverige. (Se nedan för information kring ungdomstester).
Testavgiften är för närvarande 295 kronor.
Testet med instruktioner tar ca 1 timme.

Ungdomstester
Du som har fyllt 14 år men inte 18 kan skriva ett ungdomstest i Mensa Sveriges regi. Vi har inte möjlighet att hålla sådana tester ofta, men försöker att erbjuda test någon gång per år i Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå.

Andra möjligheter
Du kan även anlita en psykolog som administrerar ett av Mensa accepterat IQ-test åt dig. Resultatet, om du har en IQ 131 eller högre, kan användas för ansökan om medlemskap i Mensa. Se nedan under “Prior Evidence Mensa Sverige”.

Även de som då är under 14 år har möjlighet att bli medlemmar med ett IQ-test administrerat av en psykolog.

Intelligenstest utfört av Mensa Sverige
Testet är av typen progressiva matriser och är helt icke-verbalt. Testtagaren ska välja ut den logiska fortsättningen på ett mönster av symboler. Varje testtillfälle inleds med en muntlig instruktion. Efter testet skickas svarsblanketterna till en psykolog för rättning och resultatet skickas sedan tillbaka till testtagaren efter cirka en månad.

Testresultatet presenteras i form av ett intervall inom vilket testtagarens IQ återfunnits. Är detta högre än för 98 % av befolkningen får testtagaren även ett erbjudande om att gå med i Mensa. Om testtagaren efter mottaget resultat vill göra ett nytt försök, så går det bra. Då skrivs ett annat, likvärdigt, test som tar lika lång tid och innehåller lika många uppgifter. I anmälan till test anger man då att man vill ta B-testet.

För att få en uppfattning om vad testet innebär, samt få en uppfattning om din talang för att lösa logiska matriser, kan du göra Mensa Sveriges provtest, som är gratis och som rättas online, direkt.

Prior Evidence Mensa Sverige

Har du tidigare skrivit ett övervakat intelligenstest och fått ett resultat motsvarande den 98:de percentilen eller högre kan du använda dig av det resultatet för att ansöka om medlemskap i Mensa Sverige. Du registrerar själv dina uppgifter på länken https://forening.foreningshuset.se/mensa/blimedlem
Glöm inte att skicka in dina intyg till vår psykolog!
Kostnaden för denna hantering är 100 sek. Om vår psykolog godkänner din ansökan skickas automatiskt ett brev till dig med erbjudande om medlemskap i föreningen. Om du väljer att gå med tillkommer en medlemsavgift på 345 sek per år. Fram till och med det år du fyller 20 år är medlemsavgiften 180 sek per år.
I samband med att du skickar in dina uppgifter godkänner du att dina personuppgifter lagras och hanteras av Mensa Sveriges administration.
Vid frågor eller instructions in English? Please contact testsamordnare@mensa.se before booking.
När man går till länken finns det instruktioner hur de går tillväga

Frågor och svar om Mensas övervakade test

Varför testar Mensa Sverige inte personer under 18 år?
Enligt de testetiska regler som Mensa Sverige följer krävs mer omfattande rutiner vid testning av minderåriga än vid testning av vuxna och därför kan våra ideellt arbetande testledare bara testa personer över 18 år. För barn mellan 14 – 17 anordnar vi speciella testtillfällen några gånger per år, där en utbildad psykolog hanterar testningen för Mensa Sveriges räkning.

Vad går testavgiften till?
Eftersom Mensa är en ideell förening där alla styrelseledamöter och funktionärer jobbar oavlönat drivs föreningen utan vinstintresse. Merparten av testavgiften går till direkta kostnader som uppstår i samband med testning. Det handlar bland annat om hyra för testlokaler, psykologens avgifter för rättning, transaktionsavgifter för kortbetalning, licensavgifter till testförlaget, porto, etc. Den återstående delen av testavgiften avser att täcka indirekta kostnader som exempelvis utbildning av nya testledare, inköp av testmaterial, utveckling av provtester och liknande.

Vilken är den maximala IQ man kan uppnå på det övervakade testet?
Om man endast har några enstaka fel, eller alla rätt, uppnår man IQ-resultatet ”135 eller mer”. Det motsvarar 99:e percentilen, vilket betyder att endast 1 % av befolkningen uppnår det resultatet.

Finns det olika IQ-skalor?
Idag används i princip enbart en skala för att rapportera IQ, nämligen den standardiserade IQ-skalan. Men tidigare har andra skalor varit i bruk. Skillnaden mellan skalorna är ungefär som den mellan temperaturskalorna Fahrenheit och Celsius. Något som däremot alltid är konstant över IQ-skalorna är percentiler; alltså andelen av befolkningen som presterade lägre än testtagaren.

Vad gör jag om jag inte har fått mitt testresultat?
Försäkra dig först och främst om att den utlovade svarstiden verkligen har passerat. Under normala omständigheter är svarstiden cirka en månad, vilket i praktiken innebär 3-5 veckor. Vid särskilda helger och semestertider (jul, nyår, etc.) kan svarstiden vara någon vecka längre. Har du inte fått svaret efter 6 veckor bör du skicka en efterlysning till testadministratör. Inkludera dina personuppgifter.

Vilka typer av frågor förekommer i det övervakade testet?
Testet består av grafiska progressiva matriser. Se gärna Mensa Sveriges provtest för att bilda dig en uppfattning av hur det övervakade testet ser ut.

Hur betalar jag testavgiften om jag inte har Visa eller MasterCard?
Tyvärr är det endast möjligt att betala med kort i nuläget, men en lösning kan vara att be någon du känner om hjälp.

Varför måste det vara en psykolog som rättar testet?
För att bedömningen ska bli korrekt behöver IQ-tester rättas av en legitimerad psykolog, som har erfarenhet och kompetens inom området.

Får man skriva det övervakade testet flera gånger?
Mensa Sverige använder två likvärdiga begåvningstester: ett A- och ett B-test. Dessa tester får skrivas en (1) gång vardera. Vid ordinarie test används Form A, och vid omtest används Form B. Antalet skrivförsök påverkas inte av att man skrivit andra tester i Mensa Sveriges regi innan våren 2006, som exempelvis Ravens APM.

Går det att träna upp sin förmåga att lösa IQ-tester?
Ja, det går att träna upp förmågan att lösa IQ-tester, men bara marginellt. Att träna kan alltså löna sig, men det betyder inte att alla kan bli så bra att de får en IQ på 131 eller mer. Man vet från olika studier att vissa individer förbättrar sin prestation mellan första och andra testningen, men knappast mer. Det handlar inte om att man blivit mer begåvad utan att man vänjer sig något vid testsituationen och kan fokusera mer på själva uppgifterna och mindre på testsituationen.

Jag har fått veta att min IQ är 135 eller högre. Hur kan jag ta reda på min exakta nivå?
Att mäta IQ i detta ytterläge är i det närmaste omöjligt. Det finns vissa tester som du kan skriva hos en psykolog som mäter lite högre än 135, men felmarginalen är tyvärr väldigt stor på dessa nivåer.

Jag har skrivit ett IQ-test i ett annat sammanhang. Kan jag tillgodoräkna det resultatet?
Ja, det kan du eventuellt göra. En grundförutsättning är att du genomfört ett övervakat standardiserat intelligenstest, till exempel WAIS, och kan visa ett intyg från en psykolog över resultatet. Resultat på testet uttryckt i percentil (minimum 98e) eller IQ (minimum 131) i förhållande till normalpopulation. (Resultat på deltest, till exempel i WAIS eller WIASC godkänns inte utan det ska vara resultatet för hela testet, det så kallade HelhetsIK, HIK eller GAI.)
Mensas testpsykolog avgör från fall till fall om tillgodoräknande. (Notera att högskoleprovet inte är ett intelligenstest). Anmäl dig via den här länken >

Hur hanteras testresultatet?
Vi hanterar testresultatet strikt konfidentiellt och det hanteras i snävast möjliga krets inom föreningen. Det är bara du själv som avgör om du vill låta din omgivning veta hur det gick.

Ger det övervakade testet en fullständig redovisning av min begåvningsprofil?
Nej. Testet mäter endast generell intelligens, vilket räcker för att avgöra om du kan bli medlem eller inte. Vill du ha en mer utförlig bedömning av din begåvningsprofil, med exempelvis din verbala, spatiala och numeriska förmåga, ska du vända dig till en legitimerad psykolog som kan testa dig.

Är det övervakade testet tidsbegränsat?
Ja, det övervakade testet är tidsbegränsat enligt gällande norm för att se till de högre percentilnivåerna. Testtillfället i sig tar, introduktion med mera inkluderat, cirka 1 timme.

Brukar de som skriver det övervakade testet bli godkända?
Det går varken att bli godkänd eller underkänd på ett intelligenstest. Däremot är det ungefär hälften av de som skriver det övervakade testet i Mensa Sveriges regi som erhåller ett resultat som kvalificerar för medlemskap.

Kostar det något att vara medlem i Mensa?
Ja, Mensa är en förening och medlemskap kostar för närvarande 345 kr per år.

Vem kan svara på fler frågor om det övervakade testet?
Det kan testsamordnare.